Ultimul zbor al lui Franz Reichelt

Multe lucruri frumoase sunt legate de Turnul Eiffel, de la declaratii anonime de dragoste rostite in varful lui, care s-au transformat, probabil, in povesti de iubire pentru o viata intreaga, pana la momente anume din viata unor personalitati artistice sau istorice, care si-au pus amprenta pe destinul acestui simbol parizian, insa, la fel de bine, pot fi gasite in istoria turnului si lucruri mai putin placute. Una dintre aceste povesti, stranie si trista in acelasi timp, este legata de numele nefericitului Franz Reichelt.

Veti intreba cine a fost Franz Reichelt si care este legatura lui cu Turnul Eiffel. Ei bine, Franz Reichelt a fost un croitor francez nascut in Austria, pasionat de inventii si, in special, de parasutism. Din cauza acestei pasiuni, pozitive pana la un punct, Reichelt avea sa-si piarda viata, pe 4 februarie 1912, intr-o incercare de a dovedi viabilitatea ultimei lui inventii.

Reichelt avea o fixatie. El dorea sa dezvolte un costum pentru aviatori, care sa se transforme usor in parasuta, salvandu-le astfel viata in cazul unui accident. O serie de experimente initiale, realizate cu manechine aruncate de la etajul cinci al blocului in care locuia, au fost recompensate partial cu succes.

Mai tarziu, insa, experimentele acestea nu au mai functionat, facandu-l sa-si doreasca o platforma mai inalta de pe care sa le realizeze. Dupa ce, in mai multe randuri, incercase sa obtina permisiunea de a-si testa inventia din Turnul Eiffel, el o primeste la inceputul anului 1912, urmand sa realizeze experimentul pe care si-l dorea, folosind, bineinteles, un manechin.

Pe 4 februarie 1912, la ora 07:00 dimineata, Franz Reichelt a ajuns la turn impreuna cu doi prieteni. Purta deja costumul-parasuta, dand de inteles ca el va fi subiectul testului care urma sa inceapa. Desi mai multi au incercat sa-i schimbe hotararea, el nu a renuntat la idee, urcand pana la prima platforma a turnului.

La ora 08:22, dupa cateva momente de ezitare, Franz Reichelt avea sa sara in gol de la aproximativ 57 de metri inaltime, facandu-se zob la contactul cu pamantul. Desi a fost dus de urgenta la cel mai apropiat spital, viata lui n-a mai putut fi salvata.

Tragicul accident a fost filmat de doi cameramani, unul aflat la primul etaj si celalalt de la sol. Ziarele vremii au dedicat pagini intregi acestei drame, lasand in urma visul frant al unui om care a crezut ca poate zbura.

- - - -

Leave a Reply