Sainte-Chapelle (statuia regelui Louis al IX-lea)

Sainte-Chapelle (tavan)

Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle

Stiti ce este acela un caleidoscop? Va spunem noi… E un dispozitiv optic de forma cilindrica, tapetat cu oglinzi, in care joaca libere bucatele colorate de sticla. Daca il orientati in lumina si priviti printr-un capat al lui, ramaneti uimiti de explozia de culoare compusa efemer in imagini simetrice. Cam asta este senzatia pe care o percepi atunci cand intri in Sainte-Chapelle si cu ea ramai multa vreme dupa ce parasesti aceasta impresionanta biserica catolica.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Sainte-Chapelle a fost construita intre 1242 si 1948 la ordinul regelui Louis al IX-lea, pentru a servi ca biserica a palatului regal si ca depozit de relicve sfinte.

Prin aceste obiecte valoroase adunate cu grija de catre monarhul francez, se dorea o mutare a capitalei crestinatatii la Paris, in conditiile in care atat Roma, cat si Constantinopolul erau in descrestere.

O parte dintre relicvele stranse in Sainte-Chapelle s-au pierdut sau au fost distruse in timpul Revolutiei Franceze iar cele care au mai ramas sunt pastrate in prezent in Catedrala Notre-Dame.

Astazi, Sainte-Chapelle este inconjurata de Palatul de Justitie iar acest “aranjament” are o parte buna dar si una mai putin fericita. Se prea poate ca, in timp, biserica sa fi fost protejata in acest fel de cladirea Palatului de Justitie insa, spre deosebire de Notre-Dame, care poate fi privita de la departare, Sainte-Chapelle ramane, cel putin pentru moment, suficient de ascunsa pentru a nu putea fi admirata asa cum trebuie din exterior.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Sainte-Chapelle este un exemplu pur de arhitectura gotica, spectaculos si flamboaiant. Impartita in doua, pe inaltime, cladirea ascunde detalii impresionante si chiar daca nu poate fi considerata mare, v-ar trebui probabil mai multe zile pentru a o descoperi asa cum se cuvine.

Sala de jos, care a functionat in trecut ca biserica pentru locuitorii palatului, gazduieste astazi standuri de suveniruri si statuia regelui Louis al IX-lea iar sala de sus, inalta si gratioasa, farmeca prin vitraliile impresionante, intinse pe o suprafata de aproximativ 6500 metri patrati.

Arhitectii acestei capodopere raman anonimi insa ochii desfatati ai vizitatorilor care trec pragul Sainte-Chapelle multumesc la iesirea din biserica pentru privilegiul de a admira una dintre cele mai spectaculoase creatii umane.
 
Cum se ajunge la Sainte-Chapelle
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge cu metroul la Saint-Chapelle, cautati Linia RATP Metrou Linia 4 si coborati la statia Cité.

Pentru a ajunge cu autobuzul, puteti folosi oricare dintre liniile 21, 27, 38, 85 si 96, in functie de zona Parisului in care va aflati.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1242 – 1248
Stil: Gotic
In prezent: Muzeu
Locatie: 4 boulevard du Palais, 75001
Arondisment: 1 – Louvre
Statie metrou: Cité
Linie metrou: RATP Metrou Linia 4
Program de vizitare: 1 Martie – 31 Octombrie: zilnic, 09:30-18:00; 1 Noiembrie – 28 Februarie: zilnic, 09:00-17:00; inchis pe 1 Ianuarie, 1 Mai si 25 Decembrie.
Pret intrare: 8 €; Redus: 5 €; Gratuit pentru minori si pentru cei cu varsta de pana in 26 ani, rezidenti tari UE;
Fotografiatul: Permis
Site: sainte-chapelle.monuments-nationaux.fr
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

- - - - - - -

Leave a Reply