Panteonul (fatada)

Panteonul (vedere de pe Rue Soufflot)

Panteonul

Valoarea Parisului, in sens de colectie arhitecturala, este confirmata si de cladirea impozanta a Panteonului. Aceasta, construita initial ca biserica inchinata Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, a devenit in timp loc de odihna vesnica pentru multe personalitati franceze iar mai nou, in vremurile noastre, a primit rolul de muzeu si poate fi vizitat ca atare.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Panteonul a fost construit in perioada 1764-1790 la dorinta regelui Louis al XV-lea, ca o multumire adusa divinitatii, in urma insanatosirii dupa o boala misterioasa. Acesta i-a inmanat sarcina marchizului de Marigny, care urma sa fie finantatorul proiectului, iar acesta, la randul sau, a predat misiunea arhitectului sau protejat, Jacques Germain Soufflot.

Din cauza unor dificultati financiare, constructia a durat mai mult decat era prevazut. Finalizarea ei a coincis cu inceperea Revolutiei Franceze (1789-1799) iar scopul cladirii a fost deturnat de proaspatul guvern revolutionar, din biserica dedicata Sfintei Genoveva, in mausoleu care urma sa gazduiasca mormintele eroilor francezi.

Un alt moment revolutionar din istoria Panteonului a fost reprezentat de demonstratia facuta de fizicianul Léon Foucault, in 1851, cu ajutorul pendului sau gravitational, care a confirmat rotatia pamantului in jurul axei sale. Sfera de fier a pendulului avea sa se intoarca sub cupola Panteonului in anul 1995, acolo unde se gaseste si in prezent.

Dintre personalitatile care au fost inmormantate in cripta Panteonului, de-a lungul timpului, ii putem mentiona pe Voltaire, Jean-Paul Marat, Jean Jacques Rousseau, Victor Hugo, Louis Pasteur, Émile Zola, Jean Monnet, sotii Pierre si Marie Curie, André Malraux si Alexandre Dumas, tatal.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Jacques Germain Soufflot a fost unul dintre primii reprezentati ai neoclasicismului in arhitectura, stil care incerca sa aduca in actualitate principiile arhitecturale grecesti si romane folosite in antichitate.

Prin urmare, Panteonul a fost construit in acest stil, cu intrarea flancata de coloane corintice masive si cu un dom care aminteste de Catedrala Sfantul Paul din Londra. In ansamblu, arhitectura romana a servit ca inspiratie in proiectarea cladirii, fiind vizibile asemanari clare intre aceasta si Panteonul din Roma.

Dimensiunile constructiei sunt generoase, aceasta masurand 110 metri lungime, 84 metri latime si 83 in inaltime. Cripta se intinde la subsol, pe toata suprafata cladirii.
 
Cum se ajunge la Panteon
———————————————————————————————————————————————————–
Cel mai usor se poate ajunge la Panteon, din orice punct al Parisului, folosind Metroul – Linia RATP Metrou Linia 10, statia Cardinal Lemoine – sau RER-ul – Linia B, statia Luxembourg.

Dintre autobuzele care ajung in zona, putem enumera liniile 21, 27, 38, 82, 84, 85 si 89.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1764 – 1790
Stil: Neoclasic
Arhitect: Jacques Germain Soufflot
In prezent: Muzeu
Locatie: Place du Panthéon, 75005
Arondisment: 1 – Louvre
Statie metrou: Cardinal Lemoine
Linie metrou: RATP Metrou Linia 10
Program de vizitare: 1 Aprilie – 30 Septembrie: zilnic, 10:00-18:30; 1 Octombrie – 31 Martie: zilnic, 10:00-18:00; inchis pe 1 Ianuarie, 1 Mai si 25 Decembrie.
Pret intrare: 8 €; Redus: 5 €; Gratuit pentru minori si pentru cei cu varsta de pana in 26 ani, rezidenti tari UE.
Fotografiatul: Permis
Site: pantheon.monuments-nationaux.fr
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

- - - - - - - - - - - -

Leave a Reply