Metroul din Paris

Sistemul de metrou parizian este impresionant. Dintre toate mijloacele de transport puse la dispozitie de primaria Parisului, acesta este, fara indoiala, cel mai eficient. Reteaua formata din 16 linii si 300 de statii leaga toate zonele orasului, oferind posibilitatea unei deplasari facile pe distante relativ lungi, iar turistii, odata ce au inteles cum se citeste harta metroului si care sunt alegerile pe care trebuie sa le faca, renunta usor la alte variante de transport.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Metroul parizian a fost inaugurat pe 19 iulie 1900, prima sa linie fiind cea care lega Porte de Vincennes de Porte Maillot. Astazi, aceasta linie poarta numarul 1, asa cum era de asteptat, iar traseul ei este ceva mai lung decat la inceput.

Cele mai importante nume legate de constructia metroului sunt Fulgence Bienvenue, inginerul care a proiectat reteaua, si Hector Guimard, arhitectul responsabil pentru intrarile Art Nouveau care pot fi admirate si astazi in Paris.
 
Statistici
———————————————————————————————————————————————————–
Reteaua de metrou parizana are 16 linii, 300 de statii si 384 de opriri – anumite statii servind mai multe linii. Cu o lungime totala de 214 km, se situeaza in topul celor mai lungi metrouri din Europa, venind insa in urma celui din Londra (aproximativ 400 km), celui din Moscova (300 km) si a celui din Madrid (283 km).

Metroul parizian are in jur de 15,000 de angajati, 3,500 de garnituri de tren si, in ceea ce priveste numarul de calatori transportati, se situeaza dupa cel din Moscova, cu aproximativ 4.5 milioane de pasageri pe zi si cca. 1.5 miliarde anual.
 
Informatii utile
———————————————————————————————————————————————————–
Cele 16 linii de metrou pot fi identificate prin numere de la 1 la 14, doua fiind numite 3bis si 7bis, si prin culori diferite. Directia trenului este determinata de ultima statie a liniei respective.

De duminica pana joi, metroul circula intre orele 05:00 si 01:00, iar in zilele de weekend, vineri si sambata, acesta isi prelungeste programul pana la ora 02:15.

Un bilet T+ costa 1,6 €, fiind valabil o ora si jumatate de la validare, fara a parasi insa reteaua de metrou. Pentru turisti, cea mai convenabila varianta este cea a achizitionarii unui permis Paris Visite care, pe langa anumite bonusuri tarifare la calatorii, ofera si o serie de reduceri la anumite obiective turistice.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Inaugurat in: 19 iulie 1900
Lungime: 214 km
Statii: 300
Linii: RATP Metrou Linia 1 RATP Metrou Linia 2 RATP Metrou Linia 3 RATP Metrou Linia 3bis RATP Metrou Linia 4 RATP Metrou Linia 5 RATP Metrou Linia 6 RATP Metrou Linia 7 RATP Metrou Linia 7bis RATP Metrou Linia 8 RATP Metrou Linia 9 RATP Metrou Linia 10 RATP Metrou Linia 11 RATP Metrou Linia 12 RATP Metrou Linia 13 RATP Metrou Linia 14
Program: Duminica-Joi, intre orele 05:00-01:00; Vineri-Sambata, intre orele 05:00-02:15.

- - - -

Leave a Reply