Bazilica Sacré-Coeur

Bazilica Sacré-Coeur (lateral)

Cripta Sacré-Coeur I

Cripta Sacré-Coeur II

Cripta Sacré-Coeur III

Vedere asupra Parisului de la nivelul Sacré-Coeur

Bazilica Sacré Coeur

Sacré Coeur poate fi vazuta din aproape orice colt al Parisului, de la departare, iar lucrul asta functioneaza si in sens invers. Mai exact, daca doriti sa vedeti Parisul si imprejurimile sale pana la o distanta de peste 50 de kilometri, privelistea pe care o ofera colina Montmartre, in varful careia se afla bazilica, este cea pe care o cautati.

Biserica Sacre Coeur atrage milioane de vizitatori in fiecare an. Cand va veni vremea sa ajungeti si dumneavoastra acolo, daca nu ati facut-o inca, va recomandam sa urcati colina Montmartre cu ochii in sus, spre bazilica, si nu cu ei in pamant, pentru a o putea analiza din cat mai multe unghiuri si de la diferite distante, admirand, astfel, in toata splendoarea ei, una dintre cele mai impresionante constructii romano-bizantine de pe teritoriul Frantei.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Constructia bisericii Sacré Coeur a inceput pe 16 Iunie 1875 sub indrumarea arhitectului Paul Abadie, cel care s-a clasat primul dintr-un numar de 78 de arhitecti care au participat la competitia pentru proiectarea acesteia.

In 1884, Abadie moare, constructia fiind continuata pe mai departe de Honoré Daumet, timp de doi ani, apoi de Jean-Charles Laisné, in perioada 1886-1891, de Henri-Pierre-Marie Rauline, intre 1891 si 1904, de Lucien Magne, intre 1904-1916, si de Jean-Louis Hulot, in perioada 1916-1924.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Bazilica a fost construita din travertin, roca poroasa de calcar, care se pastreaza alba chiar si in atmosfera poluata a unui oras mare cum este Parisul. Atunci cand ploua, aceasta roca secreta calcit, albindu-se si mai mult.

Stilul constructiei este romano-bizantin, cu mai multe cupole, proiectul bisericii gasindu-si inspiratia in Bazilica Notre-Dame de Fourviere din Lyon. Porticul cu trei arcade este vegheat de doua statui de bronz, ambele ecvestre, ale Ioanei d’Arc si a Regelui Sfant Louis al IX-lea.

Domul central al bisericii priveste in jur de la o inaltime de 83 de metri, oferind, practic, al doilea punct ca inaltime din Paris, dupa Turnul Eiffel. Clopotul bisericii este, se pare, cel mai greu clopot din Franta, cu o greutate de aproape 19 tone, iar cripta adaposteste mai multe statui de sfinti si o relicva care se crede a fi chiar Inima Sacra a lui Hristos (Sacré-Coeur).
 
Recomandari
———————————————————————————————————————————————————–
Acest loc, ca orice loc aglomerat, poate oferi unor indivizi fara scrupule tot felul de oportunitati. Fiti in permanenta atenti la buzunare si nu va lasati pacaliti de tinerii care incearca sa va ofere tot felul de nimicuri.

Daca vreti sa urcati in domul bisericii, asigurati-va ca va tin picioarele, pentru ca va asteapta o scara in spirala cu 299 de trepte. Mai mult, daca aveti teama de inaltime, ganditi-va de doua ori inainte de a urca – teama oferita de inaltimea cupolei fiind un lucru curent printre cei mai slabi de inima.

Cand intrati in Sacré Coeur, purtati-va cuviincios, constructia fiind, pana la urma, un lacas de cult. Fotografiatul este interzis sau, mai degraba, nerecomandat, existand o serie de panouri care va roaga sa renuntati la acest obicei in interiorul bisericii.
 
Cum se ajunge la Sacré Coeur
———————————————————————————————————————————————————–
Cele mai apropiate statii de metrou sunt Anvers, aflata pe traseul Liniei RATP Metrou Linia 2, si Abbesses, pe traseul Liniei RATP Metrou Linia 12. Pentru a urca colina Montmartre, pana la biserica, puteti folosi funicularul, la pretul unui bilet obisnuit de metrou.

Cu autobuzul, puteti ajunge folosind oricare dintre liniile 30, 54, 80, 85. Pe langa acestea, aveti la dispozitie si Montmartrobusul, care circula in toata zona Montmartre, cu opriri in apropierea tuturor punctelor de interes.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1875 – 1919
Stil: Romano-Bizantin
Arhitect: Paul Abadie
Locatie: 35 Rue du Chevalier de La Barre, 75018
Arondisment: 18 – Butte-Montmartre
Statii metrou: Anvers, Abbesses
Linii metrou: RATP Metrou Linia 2 RATP Metrou Linia 12
Autobuze: 30, 54, 80, 85, Montmartrobus
Program de vizitare: Biserica: 06:00-23:00; Domul si Cripta: 09:00-18:00.
Pret intrare: Biserica: Gratuit; Domul si Cripta: 5 €.
Fotografiatul: Interzis
Site: www.sacre-coeur-montmartre.com
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

- - - - - - - - - - - - -

Leave a Reply