Arondismentul 1 – Louvre

Primul arondisment al Parisului, Louvre, este situat in mare parte pe malul drept al Senei, fiind considerat centrul geografic al orasului. Acesta include si partea de vest a Île de la Cité, punct din care a pornit dezvoltarea orasului in urma cu mai bine de 2000 de ani.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a oferi mai multe detalii istorice despre aceasta zona, putem mentiona ca Île de la Cité era inca din perioada pre-romana – secolul I inainte de Hristos – centru al Lutetiei, important oras al Galiei. Acesta urma sa cada, odata cu cucerirea intregii Galii, sub ocupatie romana, in anul 52 inainte de Hristos.
 
Geografie
———————————————————————————————————————————————————–
Arondismentul este micut, cu o suprafata de numai 1.826 kilometri patrati, si se imparte in patru cartiere: Saint-Germain-l’Auxerrois, Les Halles, Palais-Royal si Place Vendôme.
 
Populatie
———————————————————————————————————————————————————–
Arondismentul 1 este, se pare, arondismentul cel mai putin populat al Parisului, cu numai 17,700 de locuitori, conform unui recensamant din anul 2005. Pe de alta parte, zona este foarte activa din punct de vedere profesional, peste 65,000 dintre parizieni lucrand pe teritoriul acestui arondisment.
 
Obiective turistice
———————————————————————————————————————————————————–
Dintre obiectivele turistice aflate in arondismentul 1, putem mentiona, in primul rand, muzeul Luvru, apoi Gradinile Tuileries, Palatul Regal, micutul arc de triumf aflat in fata Luvrului (Arc de Triomphe du Carrousel) sau Place Vendôme cu a ei coloana amplasata in mijloc.

Podurile de peste Sena trecute pe harta arondismentului 1 sunt Pont Neuf, cel mai vechi (dupa data constructiei) si, in acelasi timp, cel mai nou (dupa nume) dintre podurile Parisului, si Pont des Arts, poate cel mai cautat loc de picnic din oras.

- - - - - - - - - -

Leave a Reply