Argument pentru Paris

Ati visat multa vreme Parisul, modelandu-l in imaginatie ca pe o plastilina, in functie de povestile auzite din gura unora sau altora. Ati citit despre el, ati vizionat documentare, ati cules informatii de pe internet. Dar este oare de ajuns?

Stiti prea bine ca undeva in Paris exista un turn de fier care vegheaza departarile, un arc de triumf – simbol ocrotitor al combatantilor unor razboaie trecute – si un muzeu impresionant care colectioneaza o parte semnificativa din cultura si istoria umanitatii. Dar oare e suficient?

Stiti ca Parisul este un oras, prin excelenta, romantic. Urechile dumneavoastra intuiesc chansonete, picioarele anticipeaza plimbari lungi pe malurile Senei iar inima tresare complice atunci cand va apare in minte o anumita moara rosie. Dar asta inseamna ca il cunoasteti?

Nici pe departe. E adevarat ca poti invata Parisul ca pe o poezie – harti si enciclopedii sunt la tot pasul, dar pana nu veti ajunge acolo, pana nu veti respira aerul pe care il respira orice parizian de rand, pana nu veti bate la picior macar cateva stradute, ei bine, pana atunci, chiar nu puteti spune ca stiti ce e Parisul.

Iar daca vrem sa tragem o concluzie prin cele de mai sus, aceasta e una simpla… Pregatiti-va bagajele!

-

Leave a Reply